Новини
Дата: 18 Април 2011

Местата за пътувания в чужбина за Великден – почти продадени

Който е чакал последния момент с надеждата да пътува в чужбина за Великден и майските празници с големи отстъпки, тази година ще остане разочарован. При голямото разнообразие от дестинации, които българските туроператори предлагат на клиентите си, намаленията са само за Анталия и Дубровник.
 
Причината е, че продажбите почти по всички направления са приключили, а за някои оферти местата са свършили още преди няколко седмици, казват туроператорите. Тази година те са заложили на намаленията за ранни записвания и не са сбъркали, показва реакцията на клиентите им. Хората са предпочели да не рискуват, чакайки намаленията в последната минута, а да изберат от рано мястото за великденската си ваканция. Това дава и възможност за по-голям избор на хотел на добра цена, пояснява Благовеска Чилингирова, мениджър изходящ туризъм в "Астрал Холидейс".
 
Традиционно по Великден и майските празници поради ограничения брой почивни дни се търсят пътувания до по-близки дестинации и български курорти, казват туроператорите. Затова те са наблегнали в предложенията си на държави от Балканския полуостров, докато по-екзотичните дестинации са останали на втори план. Тази година католическият и православният календар съвпадат, така че туристите ще имат възможност да присъстват на честванията на големия християнски празник независимо от дестинацията, която са избрали.
 
И въпреки че промоциите се броят на пръсти, все пак има две възможности.
Най-атрактивна е промоцията за Анталия, която е валидна за първия чартър от летния сезон за популярния турски курорт. Цените са под 200 евро, като вторият човек  плаща наполовина, а децата пътуват безплатно, казва Благовеста Чилингирова.
 
От "Он Травел" пък предлагат атрактивни оферти за Мармарис за майските празници с пакети на привлекателни цени за хотели от различна ценова категория.
 
"Имаме атрактивни предложения с оптимални цени за Анталия, тъй като все още е нисък сезон. В същото време вече е достатъчно топло, така че Анталия е идеален вариант за едно ранно море", казва Василка Панковска, мениджър маркетинг и продажби в "Алма Тур". За пръв път на българския пазар туроператорът предлага през май и възможност за съчетаване на лятната морска почивка с посещение на Кападокия с невероятните си скални образувания, църкви и манастири, включени в списъка на ЮНЕСКО. 

По думите й месец по-рано са свършили местата за Хърватия. Тази година се предлагат полети от София и Варна до Дубровник, но и за двата пакетите вече са продадени. Причината според нея е, че програмата е в спокоен регион и включва 3 нощувки на оптимална цена за самолетна програма: около 200 евро без летищните такси. 

Все още има места за Дубровник за Великден, при това на промоционална цена 159 евро, в програмата на "Астрал Холидейс", казва Благовеста Чилингирова. Поради големия интерес на туристите предлагаме втори полет, това е и причината все още да има места, пояснява тя.

Изцяло запълнена е и програмата за Дубай, съобщават туроператорите. Великденският чартър беше последна възможност да се посети арабската държава тази година, защото с него приключват полетите за сезона. Заради твърде високите температури там груповите пътувания се преустановяват до следващата зима. Според Благовеста Чилингирова към тази дестинация винаги има интерес, но той определено е по-силен през зимните месеци.

От "Марбро турс" допълват, че към по-далечни и екзотични дестинации, с каквито предимно работи туроператорът, по-голям интерес проявяват индивидуалните туристи, които планират пътуванията си в зависимост от финансовите си възможности и графика за отпуски и не ги съчетават с дългите празници. Според Марина Василева, мениджър в "Марбро турс", за българина става все по-характерна тенденцията да мисли за почивката си отрано, поради което ранните записвания стават все по-популярни.

Въпреки известните опасения на туристическите фирми са запълнени са и местата за Малта, където поради близостта до Либия малко туроператори рискуваха да направят програми. Привлекателната цена от 325 евро + такси явно се е оказала достатъчна, за да преодолее безпокойствата на клиентите.

И все пак мнозина българи предпочитат да посрещнат Великден в православна държава. Затова по традиция се търсят великденските пакети в Гърция.

"Автобусните ни програми за Корфу /3 и 4 нощувки/ също са почти пълни при крайна цени на пакета 253 евро", казва Василка Панковска. За голям интерес към Гърция съобщават и останалите туроператори, като поясняват, че голяма част от българите предпочитат да пътуват със собствен транспорт.

Едно нетрадиционно предложение са чартърите до Мадейра за майските празници, където туристите ще имат и възможност да присъстват на невероятно колоритния Фестивал на цветята. Интересът е голям, но все още има места.
 
Друга интересна програма за майските празници е Париж с посещение на Дисниленд, при която цената от 659 евро е много атрактивна предвид категорията и локацията на хотела и възможността за настаняване на двама родители и 2 деца под 12 години в една стая. Това е доста нетипично за градските хотели, още по-малко за столица като Париж, така че програмата става много изгодна за семеен отдих.
 
В края на май стартират и програмите до Петербург за белите нощи с възможност за комбинирани варианти с посещение на Москва или мини круиз до Хелзинки и Стокхолм.
 
Има доста индивидуални туристи, които предпочитат да останат по време на празниците в България, като по традиция се търсят Сандански, Девин, Велинград, Хисаря, Троянския Балкан. Започва да се продава българското Черноморие, но за Великденските и майските празници търсенето е по-слабо.

Дата: 06 Април 2014

Цените в европейските хотели вече растат, в софийските още намаляват

Започналото възстановяване на бизнес и туристически пътувания вече се отразява положително на градските хотели в Европа, като през март продължава плавното увеличение на цените в големите градове. Тази тенденция обаче не важи за България, където все още те намаляват.
Дата: 05 Април 2014

Българите увеличават пътуванията си в чужбина

Българите увеличават пътуванията си в чужбина 245 хил. са излизанията зад граница, което е ръст от 2.5% на годишна база
Дата: 15 Април 2011

Паднаха визите между Русия и Турция

Договореният преди почти година режим за безвизово пътуване между Русия и Турция влезе в сила петък, съобщи агенция "Интерфакс". Съгласно споразумението от 12 май 2010 г. гражданите на Руската федерация и на Турция ще могат от 16 април 2011 г. да влизат, излизат и преминават транзитно на територията на другата държава, без да се налага издаването на виза.
Дата: 06 Април 2011

На село туристът е гост

Селският и екологичният туризъм все още не са сред най-популярните начини за отдих на българите и трудно биха могли да се борят за сериозен дял от общото туристическо предлагане у нас. На пръсти се броят примерите за истински селски туризъм, включващ настаняване в обитавана селска къща, предлагане на прясна екологично чиста храна от семейно стопанство, пряк контакт с домакините.
Дата: 13 Януари 2011

Ръстът на икономиката през 2011 г. ще е до 3.6%, прогнозира министър Трайков

Икономиката ще отбележи ръст между 2 и 3.6% през тази година. Това прогнозира пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той очаква да се увеличат и чуждестранните инвестиции, които през миналата година са били 1 млрд. евро.
календар събития