Новини
Дата: 16 Октомври 2010

Министерството на финансите леко избързва с общата ДДС ставка в туризма

Уеднаквяването на ДДС за туристическите услуги със ставка от 9% за организираните групи и самостоятелните настанявания не е станало по изрично настояване на Европейската комисия. Това научи "Дневник" от свои източници в Министерството на финансите.

В действителност България е в нарушение на правото на Европейския съюз (ЕС) заради различните ставки на данъка за отрасъла, но за да се уеднаквят, се минава през продължителна процедура, инициирана от Брюксел.

Ведомството на Симеон Дянков е решило да ги унифицира още в началото на т.нар. информационна фаза от процедурата за нарушение на правото в ЕС. Причината е, че така единната ДДС ставка за туристическите услуги (тя увеличава много слабо данъчните приходи) ще влезе в сила от април 2011 г., а ако се мине през цялата информационна фаза, тя може да се отложи и за средата на 2011 г.

През тази фаза се разменя кореспонденция между ЕК и правителството, в която кабинетът разяснява съществуващото законодателство и последствията, които то поражда. На по-късен етап Еврокомисията може да предупреди съответната държава, че нейни разпоредби нарушават принципите на европейското право.

Ако се установят нередности, ЕК изпраща мотивирано становище, в което приканва страните сами да отстранят несъответствията. Ако това не се случи и тогава, срещу съответната държава се открива производство пред съда на ЕС.

Различните ДДС ставки за организираните групи (през туроператор) - от 7%, и за всички останали самостоятелно пътуващи - от 20%, създават неравнопоставено положение между потребителите и от Министерството на финансите неколкократно признаваха, че е нужно условията да са еднакви за всички.

При предишното правителство обаче министерството инициираше промени в данъчните закони на по-късен етап едва след като приключваше т.нар. информационна процедура.

Експерти от министерството обаче са се притеснили, че ако изчакаме крайното решение на Брюксел, може да наложи промяната със задна дата и държавата отново ще се задължи да възстановява надвнесен ДДС.

През пролетта Съдът на ЕС в Люксембург реши, че България незаконно е прибирала по-висок акциз при внос на стари коли, и сега правителството ще трябва да възстановява 120 млн. лв. на потребители. Все още обаче то не е публикувало механизъм за плащане на тези задължения.

Неофициално обаче депутати коментираха, че ако Брюксел не настоява, уеднаквяването на ставката може да се остави за 2012 г., защото тя щяла да оскъпи туроператорските услуги, а две трети от оборотите в туризма минавали през туроператорски агенции.

Дата: 06 Април 2014

Цените в европейските хотели вече растат, в софийските още намаляват

Започналото възстановяване на бизнес и туристически пътувания вече се отразява положително на градските хотели в Европа, като през март продължава плавното увеличение на цените в големите градове. Тази тенденция обаче не важи за България, където все още те намаляват.
Дата: 05 Април 2014

Българите увеличават пътуванията си в чужбина

Българите увеличават пътуванията си в чужбина 245 хил. са излизанията зад граница, което е ръст от 2.5% на годишна база
Дата: 18 Април 2011

Местата за пътувания в чужбина за Великден – почти продадени

Който е чакал последния момент с надеждата да пътува в чужбина за Великден и майските празници с големи отстъпки, тази година ще остане разочарован. При голямото разнообразие от дестинации, които българските туроператори предлагат на клиентите си, намаленията са само за Анталия и Дубровник.
Дата: 15 Април 2011

Паднаха визите между Русия и Турция

Договореният преди почти година режим за безвизово пътуване между Русия и Турция влезе в сила петък, съобщи агенция "Интерфакс". Съгласно споразумението от 12 май 2010 г. гражданите на Руската федерация и на Турция ще могат от 16 април 2011 г. да влизат, излизат и преминават транзитно на територията на другата държава, без да се налага издаването на виза.
Дата: 06 Април 2011

На село туристът е гост

Селският и екологичният туризъм все още не са сред най-популярните начини за отдих на българите и трудно биха могли да се борят за сериозен дял от общото туристическо предлагане у нас. На пръсти се броят примерите за истински селски туризъм, включващ настаняване в обитавана селска къща, предлагане на прясна екологично чиста храна от семейно стопанство, пряк контакт с домакините.
календар събития