Новини
Дата: 15 Април 2011

Паднаха визите между Русия и Турция


Договореният преди почти година режим за безвизово пътуване между Русия и Турция влезе в сила петък, съобщи агенция "Интерфакс". Съгласно споразумението от 12 май 2010 г. гражданите на Руската федерация и на Турция ще могат от 16 април 2011 г. да влизат, излизат и преминават транзитно на територията на другата държава, без да се налага издаването на виза.

Освен това турски и руски граждани ще могат да пребивават на чуждата територия в продължение на 30 дни след влизането, като условието е при поискване да показват личен или служебен паспорт.
Общото пребиваване в другата държава не бива да надхвърля 90 дни за всеки период от 6 месеца.

Основната цел на мярката, договорена в Анкара, е да се облекчи пътуването на обикновените граждани и бизнесмени. Очаква се най-голяма полза да има туристическият сектор в Турция, тъй като не само се премахват документалните и бюрократичните пречки при издаването на визи, но и поевтинява пътуването и туристическите пакети за курортите. Първите руски туристи се възползваха от падането на визите още в събота сутринта.

Миналата година над 3.1 милиона  руснаци са посетили Турция, а властите в Анкара очакват тази година потокът на туристи от Русия да се увеличи с 30 процента. Премахването на визите се очаква да повлияе добре и на икономическите отношения между двете държави. Търговията между Москва и Анкара сега възлиза на 26.2 млрд. долара, като се очаква през 2011 г. да достигне 40 млрд.

Дата: 06 Април 2014

Цените в европейските хотели вече растат, в софийските още намаляват

Започналото възстановяване на бизнес и туристически пътувания вече се отразява положително на градските хотели в Европа, като през март продължава плавното увеличение на цените в големите градове. Тази тенденция обаче не важи за България, където все още те намаляват.
Дата: 05 Април 2014

Българите увеличават пътуванията си в чужбина

Българите увеличават пътуванията си в чужбина 245 хил. са излизанията зад граница, което е ръст от 2.5% на годишна база
Дата: 18 Април 2011

Местата за пътувания в чужбина за Великден – почти продадени

Който е чакал последния момент с надеждата да пътува в чужбина за Великден и майските празници с големи отстъпки, тази година ще остане разочарован. При голямото разнообразие от дестинации, които българските туроператори предлагат на клиентите си, намаленията са само за Анталия и Дубровник.
Дата: 06 Април 2011

На село туристът е гост

Селският и екологичният туризъм все още не са сред най-популярните начини за отдих на българите и трудно биха могли да се борят за сериозен дял от общото туристическо предлагане у нас. На пръсти се броят примерите за истински селски туризъм, включващ настаняване в обитавана селска къща, предлагане на прясна екологично чиста храна от семейно стопанство, пряк контакт с домакините.
Дата: 13 Януари 2011

Ръстът на икономиката през 2011 г. ще е до 3.6%, прогнозира министър Трайков

Икономиката ще отбележи ръст между 2 и 3.6% през тази година. Това прогнозира пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той очаква да се увеличат и чуждестранните инвестиции, които през миналата година са били 1 млрд. евро.
календар събития