Новини
Дата: 15 Април 2011

Паднаха визите между Русия и Турция


Договореният преди почти година режим за безвизово пътуване между Русия и Турция влезе в сила петък, съобщи агенция "Интерфакс". Съгласно споразумението от 12 май 2010 г. гражданите на Руската федерация и на Турция ще могат от 16 април 2011 г. да влизат, излизат и преминават транзитно на територията на другата държава, без да се налага издаването на виза.

Освен това турски и руски граждани ще могат да пребивават на чуждата територия в продължение на 30 дни след влизането, като условието е при поискване да показват личен или служебен паспорт.
Общото пребиваване в другата държава не бива да надхвърля 90 дни за всеки период от 6 месеца.

Основната цел на мярката, договорена в Анкара, е да се облекчи пътуването на обикновените граждани и бизнесмени. Очаква се най-голяма полза да има туристическият сектор в Турция, тъй като не само се премахват документалните и бюрократичните пречки при издаването на визи, но и поевтинява пътуването и туристическите пакети за курортите. Първите руски туристи се възползваха от падането на визите още в събота сутринта.

Миналата година над 3.1 милиона  руснаци са посетили Турция, а властите в Анкара очакват тази година потокът на туристи от Русия да се увеличи с 30 процента. Премахването на визите се очаква да повлияе добре и на икономическите отношения между двете държави. Търговията между Москва и Анкара сега възлиза на 26.2 млрд. долара, като се очаква през 2011 г. да достигне 40 млрд.

Дата: 16 Октомври 2010

България иска да е национален координатор за развитието на туризма по Дунав

България има подготвени проекти за подобряване на достъпността, транспортните връзки и комуникации по и към Дунава, ефективното използване на енергийните ресурси. Разработени са проекти и за подобряване качество на водите, опазване на биоразнообразието и повишаване на конкурентоспособността на регионите, чрез иновации, образование, култура, туризъм.
Дата: 25 Май 2010

Талеб Рифай: Туризмът трябва да стане по-отговорен и зелен

Световната туристическа организация към ООН, която обединява над 156 държави (United Nations World Tourism Organization) отчете първите сигнали за възстановяване на индустрията от кризата в глобален мащаб.
Дата: 25 Май 2010

Лято 2010: По-слънчево, с разкъсана облачност

По-голям оптимизъм от миналото лято, но и очаквания за напрегнат сезон с много неизвестни. Такива са настроенията в големите морски курорти на прага на лятото - второ поред в условията на криза. Световната туристическа организация прогнозира началото на възстановяването на сектора, след като в първите месеци на годината пътуванията отчетоха ръст от 4%, но е важно това покачване да се окаже устойчиво.
Дата: 11 Май 2010

Анализ ще оценява териториалното развитие на туризма

Проектът се финансира със средства от оперативна програма "Регионално развитие" и е с прогнозна стойност от 85 хил. лв. Компанията, която спечели търга, ще трябва да разработи методика за изследване на развитие на сектора на областно и общинско ниво и да анализира настоящата ситуация в България. Освен това тя ще трябва да даде информация за териториалното развитие на туризма и насоки за неговото подобряване, става ясно от обявлението.
календар събития