Новини
Дата: 15 Април 2011

Паднаха визите между Русия и Турция


Договореният преди почти година режим за безвизово пътуване между Русия и Турция влезе в сила петък, съобщи агенция "Интерфакс". Съгласно споразумението от 12 май 2010 г. гражданите на Руската федерация и на Турция ще могат от 16 април 2011 г. да влизат, излизат и преминават транзитно на територията на другата държава, без да се налага издаването на виза.

Освен това турски и руски граждани ще могат да пребивават на чуждата територия в продължение на 30 дни след влизането, като условието е при поискване да показват личен или служебен паспорт.
Общото пребиваване в другата държава не бива да надхвърля 90 дни за всеки период от 6 месеца.

Основната цел на мярката, договорена в Анкара, е да се облекчи пътуването на обикновените граждани и бизнесмени. Очаква се най-голяма полза да има туристическият сектор в Турция, тъй като не само се премахват документалните и бюрократичните пречки при издаването на визи, но и поевтинява пътуването и туристическите пакети за курортите. Първите руски туристи се възползваха от падането на визите още в събота сутринта.

Миналата година над 3.1 милиона  руснаци са посетили Турция, а властите в Анкара очакват тази година потокът на туристи от Русия да се увеличи с 30 процента. Премахването на визите се очаква да повлияе добре и на икономическите отношения между двете държави. Търговията между Москва и Анкара сега възлиза на 26.2 млрд. долара, като се очаква през 2011 г. да достигне 40 млрд.

Дата: 12 Януари 2011

National Geographic ще излъчи репортажи за България

Телевизионният канал National Geographic започва излъчването на серия от репортажи за България. На 3 януари ще се завърти първият от тях, който ще разказва за културно-историческите обекти в Пловдив, съобщиха от общинат
Дата: 10 Януари 2011

Туристите в Рим ще плащат допълнителна такса

Туристите в италианската столица от днес ще трябва да плащат за престоя си символична сума, наречена шеговито такса "римска ваканция", съобщи в. "Кориере дела сера".Таксата варира от 1 до 3 евро на нощувка в зависимост от категорията на хотела, в който са отседнали туристите.
Дата: 22 Октомври 2010

България ще участва на най-голямата туристическа борса в Румъния

България ще вземе участие на започващото днес най-голямо eсенно туристическо изложение в Румъния- The Romanian Tourism Fair, съобщиха от икономическото министерство. Борсата, която се провежда в конгресния център "Ромекспо" в Букурещ, ще продължи до 24 октомври.
Дата: 16 Октомври 2010

Министерството на финансите леко избързва с общата ДДС ставка в туризма

Уеднаквяването на ДДС за туристическите услуги със ставка от 9% за организираните групи и самостоятелните настанявания не е станало по изрично настояване на Европейската комисия. Това научи "Дневник" от свои източници в Министерството на финансите.
Дата: 16 Октомври 2010

В Гърция очакват 7-8% спад на приходите от туризъм за 2010 г.

Приходите от туризъм в Гърция ще намалеят през тази година със 7-8%, съобщи заместник-председателят на асоциацията на туристическите предприятия в страната Андреас Андреадис пред агенция "Ройтерс". През тази година туризмът в страната, чиито дял е около 1/5 от БВП, изпитва едни от най-трудните си времена.
календар събития