Новини
Дата: 06 Април 2011

На село туристът е гост

Селският и екологичният туризъм все още не са сред най-популярните начини за отдих на българите и трудно биха могли да се борят за сериозен дял от общото туристическо предлагане у нас. На пръсти се броят примерите за истински селски туризъм, включващ настаняване в обитавана селска къща, предлагане на прясна екологично чиста храна от семейно стопанство, пряк контакт с домакините.

Това до голяма степен се дължи на факта, че българските туристи все още търсят градския лукс по време на своята почивка на морето, в планината и дори на село. Точни числа засега липсват, но по приблизителни данни на Българската асоциация за селски и екологичен туризъм посещенията през последните няколко години в нашите села са приблизително половин милион. Въпреки това не са малко хората, които търсят алтернатива на масовия българския туризъм от последните няколко години.

Една от особеностите на селския туризъм е, че обслужващият персонал обикновено е съставен от членове на семейството на стопаните. Най-силната им черта е гостоприемството, с което посрещат в домовете си туристите. Туристът на село е гост, няма я анонимността на масовия клиент в големия курорт.

През последните няколко години се появиха селски къщи, които предлагат домашен уют и приятелско, но ненатрапчиво отношение към гостите си. Може би именно затова собствениците на тези къщи не се оплакват от липса на посетители. За разлика от големите хотели, много от които остават празни и през летния и зимния сезон, малките къщи къщи за гости не отчитат отлив на туристи.

Напротив, те могат да се похвалят с постоянен поток от желаещи да се насладят на селското гостоприемство. Това стана ясно миналата седмица в рамките на проект на Министерството на икономиката и туризма за насърчаване на вътрешния туризъм в България. Интересът към автентичното българско село, неговите жители и този тип туризъм като цяло обаче все още е предимно от чужденци.

Селски туризъм за чужденци

Добри практики развиват редица къщи за гости и малки семейни хотели в района на Разлог. Една от тях е къща за гости "Дешка" в село Горно Драглище. Желаещите да пренощуват там обаче често трябва доста да почакат или да си направят резервация два месеца по-рано.

Въпреки наплива на туристи собственичката е категорична, че няма да разширява семейния си бизнес повече от това, с което разполага - шест стаи. Големите групи семейството настанява при "колеги" в селото. Това, от което се впечатляват най-много посетителите ни, сме самите ние, хората в селото. "Можеш да копираш къщата, но не и самия човек", обяснява тя тайната на успеха.

Една от основните атракции в къщата не само за децата, но и за възрастните, е приготвянето на домашни карамелизирани бонбони, направени на печка с дърва. Само малка част от традиционните за района ястия, с които стопаните на къщата са известни, са капама, чекане с ориз, поливник (пита с пръжки ), бурек (сладкиш с тиква), домашно вино и ракия.

"Срамота е да предлагаме на гостите купена храна, ние си я произвеждаме, не може яденето в една селска къща да е градско", казва Дешка Кротева, собственичка на къщата. Кулинарните й умения са признати и от международната организация Slowfood. Дешка е член на движението и има лиценз за приготвянето на местното ястие нав павок, което се прави от най-чистото и качествено месо на прасето и след това се държи в дървесна пепел, разказва тя.

Къщата е ремонтирана по проект на Глобалния екологичен фонд и от четири години е със сертификат "Зелена къща". Той гарантира, че къщата и гостите й оказват минимално въздействие върху околната среда. На покрива й са инсталирани слънчеви панели по проект за енергийна ефективност, премахнати са сапуните и шампоаните за еднократна употреба, боклукът се събира разделно и се използват енергоефективни крушки.

Старата плевня пък ще бъде пригодена от май за учебен център за деца. Там те ще се учат как да опазват природата, да разпознават различните билки, цветя и гъби в планината и да творят от естествени материали. В етнографския кът има и стан, чепкало и машина за бродерия – който има желание да се учи, може да седне да си изтъче торбичка или да си изплете чорапи, да плете на три или пет куки. За по-активните в района има три екопътеки – на глухаря, дивата коза и рилската иглика.

Къщи от камък и кал

Не толкова типичен, по-скоро културен, но все пак селски туризъм е посещението на архитектурните резервати Ковачевица или Лещен. Интересът към Ковачевица е особено голям от страна на чуждите туристи. Около 20 къщи приемат гости, но сред по-големите между тях са Бялата къща, Капсъзовите къщи. "Нямаме крава, която посетителите могат да издоят, но за сметка на това предлагаме гостоприемство, хубава кухня, домашно сладко и ликьори, месен хляб", споделя Христо Капсъзов.

Въпреки че цената е доста по-висока от средната за една селска къща - около 55 евро на вечер, не лисват желаещи да се порадват на градината и родопската гледка, каменните зидове на съседните къщи и умелото съчетание на старо и ново в къщата. За гостите се предлагат безплатни велосипеди, има и вело- и екопътеки.

Атракция е и известната в областта глинена къща на Лещен. Тя е направена само от естествени материали като кал, глина, дърво и слама. Самото село Лещен е един от най-самобитните курорти за селски туризъм в България. Разположено е върху южния склон на Западните Родопи с гледка към Пирин.

През цялата година в селото и около него всеки може да открие забавления и отдих – преходи в планината, плуване и балнеолечение в близкия курорт Огняново, бране на гъби и билки, разходки до съседните етнографски комплекси Ковачевица, Долен и Делчево. Наблизо се намира и резерватът "Тъмната гора" с вековни гори, скалните образувания, известни като тракийски светилища "Козият камък" и "Черната скала", каньонът на река Канина и местността Синият вир.

Конният туризъм

За любителите на екотуризма, но не и на уморителните преходи или велопътешествия, има алтернатива – разходка сред природата с кон. В конна база "Дворене" край Разлог се отглежда най-голямото у нас племенно стадо коне от вида хафлингери. Базата, която е бивша коневъдна ферма, предлага както уроци за начинаещи, така и кратки и по-дълги преходи до някоя от планинските хижи в региона – "Македония", "Безбог", "Вихрен", "Бъндерица", "Яворов".

В зависимост от разстоянието преходът на кон може да продължи от 2 до 8 и повече часа за най-издържливите и опитни ездачи. По-голямата част от гостите са начинаещи - близо 80%, но по-схватливите могат да управляват самостоятелно кон след пет-шест урока. В базата има и хотелска част, както и заведение за гостите.

Дата: 16 Октомври 2010

България иска да е национален координатор за развитието на туризма по Дунав

България има подготвени проекти за подобряване на достъпността, транспортните връзки и комуникации по и към Дунава, ефективното използване на енергийните ресурси. Разработени са проекти и за подобряване качество на водите, опазване на биоразнообразието и повишаване на конкурентоспособността на регионите, чрез иновации, образование, култура, туризъм.
Дата: 25 Май 2010

Талеб Рифай: Туризмът трябва да стане по-отговорен и зелен

Световната туристическа организация към ООН, която обединява над 156 държави (United Nations World Tourism Organization) отчете първите сигнали за възстановяване на индустрията от кризата в глобален мащаб.
Дата: 25 Май 2010

Лято 2010: По-слънчево, с разкъсана облачност

По-голям оптимизъм от миналото лято, но и очаквания за напрегнат сезон с много неизвестни. Такива са настроенията в големите морски курорти на прага на лятото - второ поред в условията на криза. Световната туристическа организация прогнозира началото на възстановяването на сектора, след като в първите месеци на годината пътуванията отчетоха ръст от 4%, но е важно това покачване да се окаже устойчиво.
Дата: 11 Май 2010

Анализ ще оценява териториалното развитие на туризма

Проектът се финансира със средства от оперативна програма "Регионално развитие" и е с прогнозна стойност от 85 хил. лв. Компанията, която спечели търга, ще трябва да разработи методика за изследване на развитие на сектора на областно и общинско ниво и да анализира настоящата ситуация в България. Освен това тя ще трябва да даде информация за териториалното развитие на туризма и насоки за неговото подобряване, става ясно от обявлението.
календар събития