Новини
Дата: 06 Април 2014

Цените в европейските хотели вече растат, в софийските още намаляват

Започналото възстановяване на бизнес и туристически пътувания вече се отразява положително на градските хотели в Европа, като през март продължава плавното увеличение на цените в големите градове. Тази тенденция обаче не важи за България, където все още те намаляват.

Това сочат данните на сайта trivago, който сравнява офертите, подавани от хотели в 50 големи европейски града. Раздвижването на градския туризъм започна още през есента на миналата година, като постепенно обхваща все повече градове.

Според статистиката на сайта 46 от 50 европейски града отчитат ръст в посещенията. Най-големият от тях е в италианския град Болоня, където цената на нощувка за двойна стая се е увеличила с 53% на годишна база и вече достига 101 евро.

Ръст от над 30 на сто регистрират цените в австрийската столица Виена, както и в турския град Истанбул. През март пък цените в италианската столица Рим са отчели увеличение от 25% на годишна база, сочат още данните на сайта.

На този фон София - единственият български град, включен в проучване, продължава да отчита намаление на цените. През март средната цена на двойна стая в софийски хотел е била 73 евро, което е намаление от 3% спрямо миналата година. Това е поредният спад на цените в столицата, който започна още от есента на 2009 г. и продължи през цялата 2010 г.

Намаление е отчетено още в три европейски държави - Дания, Швеция и Русия. Според данните на trivago хотелите през март са най-скъпи в градовете Женева, Осло, Лондон, Милано и Венеция. Някои от тях отчитат временни по-силни увеличения заради различни конгреси, изложения и други бизнес събития.

През 2009 г. цените на хотелите в европейските градове бяха намалени силно заради кризата, като част от тях достигнаха до рекордно ниски нива. От една страна, това се случи заради силно орязаните разходи на фирмите, които доведоха до спад на командировките, а от друга - заради намалелите туристически пътувания. Влияние в доста градове оказаха и намалените и дори отменени изложения, конференции и др., както и различни фестивали и други културни събития, покрай които също се генерират повече резервации.

Очакванията са през тази година да започне по-силно възстановяване на всички видове пътувания. Според прогнозата на световната туристическа организация към ООН през 2011 г. международните пътувания ще достигнат 980 млн., което ще бъде ръст от около 5% на годишна база. Очакванията на организацията са ръст да бъде отчетен и при бизнес, и при туристическите посещения, като основен двигател ще бъдат азиатските пазари.

След последните туристически борси обаче стана ясно и че някои европейски държави се очаква да постигнат силен ръст. Така например изследванията за Германия - нацията, която пътува най-много, показват засилен интерес към почивки, като по данни на GfK разходите за туризъм в страната ще бъдат увеличени с 5%. Ръст се очаква като цяло на пътуванията от почти всички западноевропейски държави с изключение на Великобритания, където ранните записвания за летни почивки и екскурзии засега запазват миналогодишния си обем.

 

Дата: 05 Април 2014

Българите увеличават пътуванията си в чужбина

Българите увеличават пътуванията си в чужбина 245 хил. са излизанията зад граница, което е ръст от 2.5% на годишна база
Дата: 18 Април 2011

Местата за пътувания в чужбина за Великден – почти продадени

Който е чакал последния момент с надеждата да пътува в чужбина за Великден и майските празници с големи отстъпки, тази година ще остане разочарован. При голямото разнообразие от дестинации, които българските туроператори предлагат на клиентите си, намаленията са само за Анталия и Дубровник.
Дата: 15 Април 2011

Паднаха визите между Русия и Турция

Договореният преди почти година режим за безвизово пътуване между Русия и Турция влезе в сила петък, съобщи агенция "Интерфакс". Съгласно споразумението от 12 май 2010 г. гражданите на Руската федерация и на Турция ще могат от 16 април 2011 г. да влизат, излизат и преминават транзитно на територията на другата държава, без да се налага издаването на виза.
Дата: 06 Април 2011

На село туристът е гост

Селският и екологичният туризъм все още не са сред най-популярните начини за отдих на българите и трудно биха могли да се борят за сериозен дял от общото туристическо предлагане у нас. На пръсти се броят примерите за истински селски туризъм, включващ настаняване в обитавана селска къща, предлагане на прясна екологично чиста храна от семейно стопанство, пряк контакт с домакините.
Дата: 13 Януари 2011

Ръстът на икономиката през 2011 г. ще е до 3.6%, прогнозира министър Трайков

Икономиката ще отбележи ръст между 2 и 3.6% през тази година. Това прогнозира пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той очаква да се увеличат и чуждестранните инвестиции, които през миналата година са били 1 млрд. евро.
календар събития