Новини
Дата: 06 Април 2014

Цените в европейските хотели вече растат, в софийските още намаляват

Започналото възстановяване на бизнес и туристически пътувания вече се отразява положително на градските хотели в Европа, като през март продължава плавното увеличение на цените в големите градове. Тази тенденция обаче не важи за България, където все още те намаляват.

Това сочат данните на сайта trivago, който сравнява офертите, подавани от хотели в 50 големи европейски града. Раздвижването на градския туризъм започна още през есента на миналата година, като постепенно обхваща все повече градове.

Според статистиката на сайта 46 от 50 европейски града отчитат ръст в посещенията. Най-големият от тях е в италианския град Болоня, където цената на нощувка за двойна стая се е увеличила с 53% на годишна база и вече достига 101 евро.

Ръст от над 30 на сто регистрират цените в австрийската столица Виена, както и в турския град Истанбул. През март пък цените в италианската столица Рим са отчели увеличение от 25% на годишна база, сочат още данните на сайта.

На този фон София - единственият български град, включен в проучване, продължава да отчита намаление на цените. През март средната цена на двойна стая в софийски хотел е била 73 евро, което е намаление от 3% спрямо миналата година. Това е поредният спад на цените в столицата, който започна още от есента на 2009 г. и продължи през цялата 2010 г.

Намаление е отчетено още в три европейски държави - Дания, Швеция и Русия. Според данните на trivago хотелите през март са най-скъпи в градовете Женева, Осло, Лондон, Милано и Венеция. Някои от тях отчитат временни по-силни увеличения заради различни конгреси, изложения и други бизнес събития.

През 2009 г. цените на хотелите в европейските градове бяха намалени силно заради кризата, като част от тях достигнаха до рекордно ниски нива. От една страна, това се случи заради силно орязаните разходи на фирмите, които доведоха до спад на командировките, а от друга - заради намалелите туристически пътувания. Влияние в доста градове оказаха и намалените и дори отменени изложения, конференции и др., както и различни фестивали и други културни събития, покрай които също се генерират повече резервации.

Очакванията са през тази година да започне по-силно възстановяване на всички видове пътувания. Според прогнозата на световната туристическа организация към ООН през 2011 г. международните пътувания ще достигнат 980 млн., което ще бъде ръст от около 5% на годишна база. Очакванията на организацията са ръст да бъде отчетен и при бизнес, и при туристическите посещения, като основен двигател ще бъдат азиатските пазари.

След последните туристически борси обаче стана ясно и че някои европейски държави се очаква да постигнат силен ръст. Така например изследванията за Германия - нацията, която пътува най-много, показват засилен интерес към почивки, като по данни на GfK разходите за туризъм в страната ще бъдат увеличени с 5%. Ръст се очаква като цяло на пътуванията от почти всички западноевропейски държави с изключение на Великобритания, където ранните записвания за летни почивки и екскурзии засега запазват миналогодишния си обем.

 

Дата: 16 Октомври 2010

България иска да е национален координатор за развитието на туризма по Дунав

България има подготвени проекти за подобряване на достъпността, транспортните връзки и комуникации по и към Дунава, ефективното използване на енергийните ресурси. Разработени са проекти и за подобряване качество на водите, опазване на биоразнообразието и повишаване на конкурентоспособността на регионите, чрез иновации, образование, култура, туризъм.
Дата: 25 Май 2010

Талеб Рифай: Туризмът трябва да стане по-отговорен и зелен

Световната туристическа организация към ООН, която обединява над 156 държави (United Nations World Tourism Organization) отчете първите сигнали за възстановяване на индустрията от кризата в глобален мащаб.
Дата: 25 Май 2010

Лято 2010: По-слънчево, с разкъсана облачност

По-голям оптимизъм от миналото лято, но и очаквания за напрегнат сезон с много неизвестни. Такива са настроенията в големите морски курорти на прага на лятото - второ поред в условията на криза. Световната туристическа организация прогнозира началото на възстановяването на сектора, след като в първите месеци на годината пътуванията отчетоха ръст от 4%, но е важно това покачване да се окаже устойчиво.
Дата: 11 Май 2010

Анализ ще оценява териториалното развитие на туризма

Проектът се финансира със средства от оперативна програма "Регионално развитие" и е с прогнозна стойност от 85 хил. лв. Компанията, която спечели търга, ще трябва да разработи методика за изследване на развитие на сектора на областно и общинско ниво и да анализира настоящата ситуация в България. Освен това тя ще трябва да даде информация за териториалното развитие на туризма и насоки за неговото подобряване, става ясно от обявлението.
календар събития