Новини
Дата: 06 Април 2014

Цените в европейските хотели вече растат, в софийските още намаляват

Започналото възстановяване на бизнес и туристически пътувания вече се отразява положително на градските хотели в Европа, като през март продължава плавното увеличение на цените в големите градове. Тази тенденция обаче не важи за България, където все още те намаляват.

Това сочат данните на сайта trivago, който сравнява офертите, подавани от хотели в 50 големи европейски града. Раздвижването на градския туризъм започна още през есента на миналата година, като постепенно обхваща все повече градове.

Според статистиката на сайта 46 от 50 европейски града отчитат ръст в посещенията. Най-големият от тях е в италианския град Болоня, където цената на нощувка за двойна стая се е увеличила с 53% на годишна база и вече достига 101 евро.

Ръст от над 30 на сто регистрират цените в австрийската столица Виена, както и в турския град Истанбул. През март пък цените в италианската столица Рим са отчели увеличение от 25% на годишна база, сочат още данните на сайта.

На този фон София - единственият български град, включен в проучване, продължава да отчита намаление на цените. През март средната цена на двойна стая в софийски хотел е била 73 евро, което е намаление от 3% спрямо миналата година. Това е поредният спад на цените в столицата, който започна още от есента на 2009 г. и продължи през цялата 2010 г.

Намаление е отчетено още в три европейски държави - Дания, Швеция и Русия. Според данните на trivago хотелите през март са най-скъпи в градовете Женева, Осло, Лондон, Милано и Венеция. Някои от тях отчитат временни по-силни увеличения заради различни конгреси, изложения и други бизнес събития.

През 2009 г. цените на хотелите в европейските градове бяха намалени силно заради кризата, като част от тях достигнаха до рекордно ниски нива. От една страна, това се случи заради силно орязаните разходи на фирмите, които доведоха до спад на командировките, а от друга - заради намалелите туристически пътувания. Влияние в доста градове оказаха и намалените и дори отменени изложения, конференции и др., както и различни фестивали и други културни събития, покрай които също се генерират повече резервации.

Очакванията са през тази година да започне по-силно възстановяване на всички видове пътувания. Според прогнозата на световната туристическа организация към ООН през 2011 г. международните пътувания ще достигнат 980 млн., което ще бъде ръст от около 5% на годишна база. Очакванията на организацията са ръст да бъде отчетен и при бизнес, и при туристическите посещения, като основен двигател ще бъдат азиатските пазари.

След последните туристически борси обаче стана ясно и че някои европейски държави се очаква да постигнат силен ръст. Така например изследванията за Германия - нацията, която пътува най-много, показват засилен интерес към почивки, като по данни на GfK разходите за туризъм в страната ще бъдат увеличени с 5%. Ръст се очаква като цяло на пътуванията от почти всички западноевропейски държави с изключение на Великобритания, където ранните записвания за летни почивки и екскурзии засега запазват миналогодишния си обем.

 

Дата: 12 Януари 2011

National Geographic ще излъчи репортажи за България

Телевизионният канал National Geographic започва излъчването на серия от репортажи за България. На 3 януари ще се завърти първият от тях, който ще разказва за културно-историческите обекти в Пловдив, съобщиха от общинат
Дата: 10 Януари 2011

Туристите в Рим ще плащат допълнителна такса

Туристите в италианската столица от днес ще трябва да плащат за престоя си символична сума, наречена шеговито такса "римска ваканция", съобщи в. "Кориере дела сера".Таксата варира от 1 до 3 евро на нощувка в зависимост от категорията на хотела, в който са отседнали туристите.
Дата: 22 Октомври 2010

България ще участва на най-голямата туристическа борса в Румъния

България ще вземе участие на започващото днес най-голямо eсенно туристическо изложение в Румъния- The Romanian Tourism Fair, съобщиха от икономическото министерство. Борсата, която се провежда в конгресния център "Ромекспо" в Букурещ, ще продължи до 24 октомври.
Дата: 16 Октомври 2010

Министерството на финансите леко избързва с общата ДДС ставка в туризма

Уеднаквяването на ДДС за туристическите услуги със ставка от 9% за организираните групи и самостоятелните настанявания не е станало по изрично настояване на Европейската комисия. Това научи "Дневник" от свои източници в Министерството на финансите.
Дата: 16 Октомври 2010

В Гърция очакват 7-8% спад на приходите от туризъм за 2010 г.

Приходите от туризъм в Гърция ще намалеят през тази година със 7-8%, съобщи заместник-председателят на асоциацията на туристическите предприятия в страната Андреас Андреадис пред агенция "Ройтерс". През тази година туризмът в страната, чиито дял е около 1/5 от БВП, изпитва едни от най-трудните си времена.
календар събития