Новини
Дата: 05 Април 2014

Българите увеличават пътуванията си в чужбина

Българите увеличават пътуванията си в чужбина

245 хил. са излизанията зад граница, което е ръст от 2.5% на годишна базаИ през втория месец на тази година българите са пътували повече в чужбина в сравнение с предходната година, сочат данните на Националния статистически институт, публикувани в понеделник. След тежката 2010 г., когато излизанията зад границата намаляваха с поне 20% на годишна база, сега започва бавно възстановяване. През февруари българите са осъществили 245 хил. пътувания в чужбина, което е ръст от 2.5 на сто на годишна база.

По-засиленият интерес е към държави от Европейския съюз. На годишна база най-голямо повишение има при пътуванията до Латвия - 30 на сто, но като цяло броят на визитите в страната е малък. С над 26 на сто е ръстът на интереса към Австрия, а с 18% към Румъния, сочат данните на статистиката.

През февруари най-много пътувания в чужбина са били с цел почивка - 38%, следвани от командировки - 35 на сто. Сравнително голям е и делът на гостуванията при близки - 26%. Тази структура на причините за посещенията в чужбина е традиционна, като в някои от месеците през пролетта и есента служебните пътувания изпреварват туристическите.

Изминалата година беше една от най-трудните за изходящия туризъм, тъй като българите свиха пътуванията си с поне 20 на сто на годишна база. Намалението засегна особено много част от най-популярните дестинации - Гърция, Румъния, западноевропейските страни. Според прогнозите на българските туроператори през тази пролет се очаква по-сериозно раздвижване на пътуванията в чужбина, като тенденцията ще важи и за туристическите, и за бизнес посещенията в други държави.

Дата: 06 Април 2014

Цените в европейските хотели вече растат, в софийските още намаляват

Започналото възстановяване на бизнес и туристически пътувания вече се отразява положително на градските хотели в Европа, като през март продължава плавното увеличение на цените в големите градове. Тази тенденция обаче не важи за България, където все още те намаляват.
Дата: 18 Април 2011

Местата за пътувания в чужбина за Великден – почти продадени

Който е чакал последния момент с надеждата да пътува в чужбина за Великден и майските празници с големи отстъпки, тази година ще остане разочарован. При голямото разнообразие от дестинации, които българските туроператори предлагат на клиентите си, намаленията са само за Анталия и Дубровник.
Дата: 15 Април 2011

Паднаха визите между Русия и Турция

Договореният преди почти година режим за безвизово пътуване между Русия и Турция влезе в сила петък, съобщи агенция "Интерфакс". Съгласно споразумението от 12 май 2010 г. гражданите на Руската федерация и на Турция ще могат от 16 април 2011 г. да влизат, излизат и преминават транзитно на територията на другата държава, без да се налага издаването на виза.
Дата: 06 Април 2011

На село туристът е гост

Селският и екологичният туризъм все още не са сред най-популярните начини за отдих на българите и трудно биха могли да се борят за сериозен дял от общото туристическо предлагане у нас. На пръсти се броят примерите за истински селски туризъм, включващ настаняване в обитавана селска къща, предлагане на прясна екологично чиста храна от семейно стопанство, пряк контакт с домакините.
Дата: 13 Януари 2011

Ръстът на икономиката през 2011 г. ще е до 3.6%, прогнозира министър Трайков

Икономиката ще отбележи ръст между 2 и 3.6% през тази година. Това прогнозира пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той очаква да се увеличат и чуждестранните инвестиции, които през миналата година са били 1 млрд. евро.
календар събития