Новини
Дата: 05 Април 2014

Българите увеличават пътуванията си в чужбина

Българите увеличават пътуванията си в чужбина

245 хил. са излизанията зад граница, което е ръст от 2.5% на годишна базаИ през втория месец на тази година българите са пътували повече в чужбина в сравнение с предходната година, сочат данните на Националния статистически институт, публикувани в понеделник. След тежката 2010 г., когато излизанията зад границата намаляваха с поне 20% на годишна база, сега започва бавно възстановяване. През февруари българите са осъществили 245 хил. пътувания в чужбина, което е ръст от 2.5 на сто на годишна база.

По-засиленият интерес е към държави от Европейския съюз. На годишна база най-голямо повишение има при пътуванията до Латвия - 30 на сто, но като цяло броят на визитите в страната е малък. С над 26 на сто е ръстът на интереса към Австрия, а с 18% към Румъния, сочат данните на статистиката.

През февруари най-много пътувания в чужбина са били с цел почивка - 38%, следвани от командировки - 35 на сто. Сравнително голям е и делът на гостуванията при близки - 26%. Тази структура на причините за посещенията в чужбина е традиционна, като в някои от месеците през пролетта и есента служебните пътувания изпреварват туристическите.

Изминалата година беше една от най-трудните за изходящия туризъм, тъй като българите свиха пътуванията си с поне 20 на сто на годишна база. Намалението засегна особено много част от най-популярните дестинации - Гърция, Румъния, западноевропейските страни. Според прогнозите на българските туроператори през тази пролет се очаква по-сериозно раздвижване на пътуванията в чужбина, като тенденцията ще важи и за туристическите, и за бизнес посещенията в други държави.

Дата: 16 Октомври 2010

България иска да е национален координатор за развитието на туризма по Дунав

България има подготвени проекти за подобряване на достъпността, транспортните връзки и комуникации по и към Дунава, ефективното използване на енергийните ресурси. Разработени са проекти и за подобряване качество на водите, опазване на биоразнообразието и повишаване на конкурентоспособността на регионите, чрез иновации, образование, култура, туризъм.
Дата: 25 Май 2010

Талеб Рифай: Туризмът трябва да стане по-отговорен и зелен

Световната туристическа организация към ООН, която обединява над 156 държави (United Nations World Tourism Organization) отчете първите сигнали за възстановяване на индустрията от кризата в глобален мащаб.
Дата: 25 Май 2010

Лято 2010: По-слънчево, с разкъсана облачност

По-голям оптимизъм от миналото лято, но и очаквания за напрегнат сезон с много неизвестни. Такива са настроенията в големите морски курорти на прага на лятото - второ поред в условията на криза. Световната туристическа организация прогнозира началото на възстановяването на сектора, след като в първите месеци на годината пътуванията отчетоха ръст от 4%, но е важно това покачване да се окаже устойчиво.
Дата: 11 Май 2010

Анализ ще оценява териториалното развитие на туризма

Проектът се финансира със средства от оперативна програма "Регионално развитие" и е с прогнозна стойност от 85 хил. лв. Компанията, която спечели търга, ще трябва да разработи методика за изследване на развитие на сектора на областно и общинско ниво и да анализира настоящата ситуация в България. Освен това тя ще трябва да даде информация за териториалното развитие на туризма и насоки за неговото подобряване, става ясно от обявлението.
календар събития