Новини
Дата: 05 Април 2014

Българите увеличават пътуванията си в чужбина

Българите увеличават пътуванията си в чужбина

245 хил. са излизанията зад граница, което е ръст от 2.5% на годишна базаИ през втория месец на тази година българите са пътували повече в чужбина в сравнение с предходната година, сочат данните на Националния статистически институт, публикувани в понеделник. След тежката 2010 г., когато излизанията зад границата намаляваха с поне 20% на годишна база, сега започва бавно възстановяване. През февруари българите са осъществили 245 хил. пътувания в чужбина, което е ръст от 2.5 на сто на годишна база.

По-засиленият интерес е към държави от Европейския съюз. На годишна база най-голямо повишение има при пътуванията до Латвия - 30 на сто, но като цяло броят на визитите в страната е малък. С над 26 на сто е ръстът на интереса към Австрия, а с 18% към Румъния, сочат данните на статистиката.

През февруари най-много пътувания в чужбина са били с цел почивка - 38%, следвани от командировки - 35 на сто. Сравнително голям е и делът на гостуванията при близки - 26%. Тази структура на причините за посещенията в чужбина е традиционна, като в някои от месеците през пролетта и есента служебните пътувания изпреварват туристическите.

Изминалата година беше една от най-трудните за изходящия туризъм, тъй като българите свиха пътуванията си с поне 20 на сто на годишна база. Намалението засегна особено много част от най-популярните дестинации - Гърция, Румъния, западноевропейските страни. Според прогнозите на българските туроператори през тази пролет се очаква по-сериозно раздвижване на пътуванията в чужбина, като тенденцията ще важи и за туристическите, и за бизнес посещенията в други държави.

Дата: 12 Януари 2011

National Geographic ще излъчи репортажи за България

Телевизионният канал National Geographic започва излъчването на серия от репортажи за България. На 3 януари ще се завърти първият от тях, който ще разказва за културно-историческите обекти в Пловдив, съобщиха от общинат
Дата: 10 Януари 2011

Туристите в Рим ще плащат допълнителна такса

Туристите в италианската столица от днес ще трябва да плащат за престоя си символична сума, наречена шеговито такса "римска ваканция", съобщи в. "Кориере дела сера".Таксата варира от 1 до 3 евро на нощувка в зависимост от категорията на хотела, в който са отседнали туристите.
Дата: 22 Октомври 2010

България ще участва на най-голямата туристическа борса в Румъния

България ще вземе участие на започващото днес най-голямо eсенно туристическо изложение в Румъния- The Romanian Tourism Fair, съобщиха от икономическото министерство. Борсата, която се провежда в конгресния център "Ромекспо" в Букурещ, ще продължи до 24 октомври.
Дата: 16 Октомври 2010

Министерството на финансите леко избързва с общата ДДС ставка в туризма

Уеднаквяването на ДДС за туристическите услуги със ставка от 9% за организираните групи и самостоятелните настанявания не е станало по изрично настояване на Европейската комисия. Това научи "Дневник" от свои източници в Министерството на финансите.
Дата: 16 Октомври 2010

В Гърция очакват 7-8% спад на приходите от туризъм за 2010 г.

Приходите от туризъм в Гърция ще намалеят през тази година със 7-8%, съобщи заместник-председателят на асоциацията на туристическите предприятия в страната Андреас Андреадис пред агенция "Ройтерс". През тази година туризмът в страната, чиито дял е около 1/5 от БВП, изпитва едни от най-трудните си времена.
календар събития