Новини
Дата: 13 Януари 2011

Ръстът на икономиката през 2011 г. ще е до 3.6%, прогнозира министър Трайков

Икономиката ще отбележи ръст между 2 и 3.6% през тази година. Това прогнозира пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той очаква да се увеличат и чуждестранните инвестиции, които през миналата година са били 1 млрд. евро.

"Не е толкова важен размерът на инвестициите, колкото това къде отиват. Докато преди кризата те се насочваха към строителството и недвижимите имоти, сега те са в продуктивни сектори", уточни Трайков.

Изпълняваш ангажиментите си, има газ, не ги изпълняваш - няма
В отговор на въпрос за бъдещето на топлофикациите министърът каза, че тяхното спасение е в изграждането на когенерации (за производство на топлоенергия и електричество, което да продават). "Общините искаха топлофикациите. През миналата година ги получиха. Сега чакам с интерес да видя как ще се справят с тяхното управление", посочи Трайчо Трайков.

По неговите думи пари за изграждането на когенерации могат да дойдат от чуждестранни инвеститори, чрез приватизация или чрез инвестирането на собствени средства от общините. Според Трайков няма различни критерии при решаването на съдбата на отделните дружества.

"Топлофикацията в Шумен е поела ангажимент за изчистване на дълговете си, ако го изпълнява - има газ, ако не го изпълнява - няма газ", обобщи енергийният министър. Той е категоричен, че това важи за всички дружества в страната.

С големите енергийни проекти търсим избор
Според министър Трайков всички големи енергийни проекти, в които България участва, имат една цел - да се увеличи изборът от доставчици на енергоизточници. По отношение на газа стремежът на кабинета бил при един доставчик от Русия сега, след години да има поне още един от тази страна плюс получаване на сериозни количества от Гърция, Турция, Сърбия и под Черно море.

В отговор на въпрос Трайчо Трайков обяви, че съдбата на газопровода "Южен поток" ще се реши, след като бъде готов цялостният проект през април. Що се отнася до АЕЦ "Белене", какво ще е бъдещето на централата ще стане ясно, след като бъдат осъвременени пазарните и икономически разчети за централата.

С руснаци се преговаря трудно
"Проблемът с руснаците е, че комуникацията с тях е трудна. При проблем искат да те изкарат тебе виновен. Преговорите с руснаци са трудни и специфични", посочи Трайков. Той беше категоричен, че в проекта "Белене" ще отстоява българския интерес, като страната ни няма да прави компромиси по отношение на сигурността и цената на централата.

"Посочената от руснаците сума - 6.3 млрд. евро, няма да мине. Цена от 5 млрд. евро отговаря на нашите интересни", поясни министърът.

60 млн. лева ще бъдат дадени за популяризиране на туризма
"Клиповете, които целят популяризиране на туризма, се приемат положително", каза Трайчо Трайков. Той добави, че техният ефект ще се прецени по това с колко процента ще се повиши посещаемостта на страната.

Ресорният министър посочи, че до 2013 година България ще даде общо 60 млн. лева за различни дейности, свързани с популяризирането на туризма. Средствата идвали изцяло от оперативна програма "Регионално развитие" на ЕС. "Такава сума никога не е била инвестирана за развитието на сектора", каза Трайков.

Той е на мнение, че България трябва да се опита да привлече по-висока категория туристи и да избяга от имиджа на евтина дестинация. Министърът е категоричен, че това не може да стане чрез подобряване на качеството на хотелите, които вече са сред най-добрите в региона.

Трачко Трайков смята, че България може да стане туристическа дестинация от по-високо ниво, като се наложи като място за целогодишен отдих и се наблегне на културно-историческия, алтернативния, религиозния и конгресния туризъм. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма посочи, че през последните месеци се забелязва връщане на българските туристи.

Дата: 06 Април 2014

Цените в европейските хотели вече растат, в софийските още намаляват

Започналото възстановяване на бизнес и туристически пътувания вече се отразява положително на градските хотели в Европа, като през март продължава плавното увеличение на цените в големите градове. Тази тенденция обаче не важи за България, където все още те намаляват.
Дата: 05 Април 2014

Българите увеличават пътуванията си в чужбина

Българите увеличават пътуванията си в чужбина 245 хил. са излизанията зад граница, което е ръст от 2.5% на годишна база
Дата: 18 Април 2011

Местата за пътувания в чужбина за Великден – почти продадени

Който е чакал последния момент с надеждата да пътува в чужбина за Великден и майските празници с големи отстъпки, тази година ще остане разочарован. При голямото разнообразие от дестинации, които българските туроператори предлагат на клиентите си, намаленията са само за Анталия и Дубровник.
Дата: 15 Април 2011

Паднаха визите между Русия и Турция

Договореният преди почти година режим за безвизово пътуване между Русия и Турция влезе в сила петък, съобщи агенция "Интерфакс". Съгласно споразумението от 12 май 2010 г. гражданите на Руската федерация и на Турция ще могат от 16 април 2011 г. да влизат, излизат и преминават транзитно на територията на другата държава, без да се налага издаването на виза.
Дата: 06 Април 2011

На село туристът е гост

Селският и екологичният туризъм все още не са сред най-популярните начини за отдих на българите и трудно биха могли да се борят за сериозен дял от общото туристическо предлагане у нас. На пръсти се броят примерите за истински селски туризъм, включващ настаняване в обитавана селска къща, предлагане на прясна екологично чиста храна от семейно стопанство, пряк контакт с домакините.
календар събития