Новини
Дата: 10 Януари 2011

Туристите в Рим ще плащат допълнителна такса

Туристите в италианската столица от днес ще трябва да плащат за престоя си символична сума, наречена шеговито такса "римска ваканция", съобщи в. "Кориере дела сера".Таксата варира от 1 до 3 евро на нощувка в зависимост от категорията на хотела, в който са отседнали туристите.
 
Таксата ще е в сила и за хората, отседнали хотели в съседната на Рим община Остия, както и за туристите, возещи се с корабче по Тибър или с автобус, предлагащ панорамна обиколка на италианската столица.
 
От налога "римска ваканция" се освобождават децата до 10 години. Новата такса ще донесе на римската община приходи от 82 милиона евро.
 
Годишно Рим се посещава от също толкова туристи, колкото посещават и другите градове - туристически атракции на Италия, като Венеция и Флоренция.

Дата: 13 Януари 2011

Ръстът на икономиката през 2011 г. ще е до 3.6%, прогнозира министър Трайков

Икономиката ще отбележи ръст между 2 и 3.6% през тази година. Това прогнозира пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той очаква да се увеличат и чуждестранните инвестиции, които през миналата година са били 1 млрд. евро.
Дата: 12 Януари 2011

National Geographic ще излъчи репортажи за България

Телевизионният канал National Geographic започва излъчването на серия от репортажи за България. На 3 януари ще се завърти първият от тях, който ще разказва за културно-историческите обекти в Пловдив, съобщиха от общинат
Дата: 22 Октомври 2010

България ще участва на най-голямата туристическа борса в Румъния

България ще вземе участие на започващото днес най-голямо eсенно туристическо изложение в Румъния- The Romanian Tourism Fair, съобщиха от икономическото министерство. Борсата, която се провежда в конгресния център "Ромекспо" в Букурещ, ще продължи до 24 октомври.
Дата: 16 Октомври 2010

Министерството на финансите леко избързва с общата ДДС ставка в туризма

Уеднаквяването на ДДС за туристическите услуги със ставка от 9% за организираните групи и самостоятелните настанявания не е станало по изрично настояване на Европейската комисия. Това научи "Дневник" от свои източници в Министерството на финансите.
Дата: 16 Октомври 2010

В Гърция очакват 7-8% спад на приходите от туризъм за 2010 г.

Приходите от туризъм в Гърция ще намалеят през тази година със 7-8%, съобщи заместник-председателят на асоциацията на туристическите предприятия в страната Андреас Андреадис пред агенция "Ройтерс". През тази година туризмът в страната, чиито дял е около 1/5 от БВП, изпитва едни от най-трудните си времена.
календар събития